SMK Thy

Statens Museum for Kunst opretter en filial i Doverodde Købmandsgård i Thy, hvor det ønskes at styrke kreativitet og medborgerskab gennem kunsten. Det er projektets ambition, at SMK Thy skal være synligt og landskendt centrum for formidling af kunst på internationalt niveau. I denne forbindelse skal den bevaringsværdige købmandsgård fra midten af ​​1800-tallet transformeres til en nutidig ramme for kunst og naturoplevelser. Samtidig skal stedets særlige historiske identitet og sammenhæng med Doverodde by og Limfjorden forstærkes.

Projektet baseres på en analyse og værdisætning af stedets værdier og potentialer. Pakhuset fra 1854 transformeres indvendigt til nye udstillingsrum med udsigt over Limfjorden, Mors og naturområdet Doverkil. Der udover etableres støttefunktioner i form af skoletjeneste, modtagefunktion for værker og serviceareal for publikum. Museumsbygningen klima- og skal sikres efter museets gældende krav. Udvendigt vil bygningen fortsat fremstå som pakhus, hvorved bygningsmiljøet ikke svækkes. De øvrige historiske bygninger, dvs. stuehus og avlslænge, ​​​​istandsættes og indeholder ankomstfunktion, butik og administration, restaurant, samt udkigspunkt i toppen af ​​den 40 meter høje betonsilo, der bliver et pejlemærke for hele anlægget.

Arkitekturen, gården og omgivelserne lægger op til et organisk og åbent flow, der gennem afmærkede ruter både i det indre og ydre inviterer gæsterne til at gå på opdagelse både alene og på organiserede omvisninger. Definerede platforme, lysninger og en infrastruktur til formidling, både i landskab og i de indre rum fungerer som orienterings- og informationspunkter igennem besøget.

Gennem sanselige og innovative formidlingsformer formidles værker fra SMKs samling i en kontekst og med et særligt fokus på mødet mellem menneske og kunst, mellem kultur og natur.

Udover P+P Kulturarv bestod teamet af LOOP ArchitectsTækker Rådgivende IngeniørerSkaarup LandskabJAC studiosElsec A/S.

 

Færdiggørelse:

Bygherre:
Statens Museum for Kunst

Projekt:
Konkurrenceforslag om transformation af historisk købmandsgård til kunstmuseum

Størrelse:
1200 m2

Links:
Gå på opdagelse i flere af vores projekter